Announcement

Collapse
No announcement yet.

nikon @ canon???

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • nikon @ canon???

    hi...
    saya rasa mungkin dah banyak yang tanya soalan ini ~ camera nikon @ canon? ~ tapi bg saya yang baru nak belajar, saya harap sangat pendapat u all yang otai dlm bidang neh....

    nikon @ canon yang sesuai utk yg baru nak belajar mcm saya??? & model apa??? plz bg pandangan & pengalaman...

  • #2
    Re: nikon @ canon???

    saya rasa bro dah trsalah ruang utk bertanya solan sebegini di ruang
    Video equipment discussion!!!!!!!!!!!!!!!!

    sila comment di ruang:
    http://www.photomalaysia.com/forums/...splay.php?f=51
    http://www.qimieproduction.com

    Comment


    • #3
      Re: nikon @ canon???

      satu nasihat yg saya terima; jika org sekeliling anda guna nikon maka lebih elok jika nikon yg jd pilihan anda

      Comment


      • #4
        Re: nikon @ canon???

        minta maaf lah ye... 1st, saya beb bukan bro. 2nd, saya kan budak baru belajar... bertanya hanya niat utk menuntut ilmu... jika tersalah ruang itu satu kesilapan yang besar, saya minta maaf sesgt lah...

        Comment


        • #5
          Re: nikon @ canon???

          You should use the "search" function of this site. Type "canon vs nikon" or variations of it. There are many discussions on this topic before.

          I did a quick check. Here are a few that I found..
          http://www.photomalaysia.com/forums/showthread.php?t=142866
          http://www.photomalaysia.com/forums/showthread.php?t=148587
          http://www.photomalaysia.com/forums/showthread.php?t=150524

          Comment


          • #6
            Re: nikon @ canon???

            Originally posted by alihms View Post
            You should use the "search" function of this site. Type "canon vs nikon" or variations of it. There are many discussions on this topic before.

            I did a quick check. Here are a few that I found..
            http://www.photomalaysia.com/forums/showthread.php?t=142866
            http://www.photomalaysia.com/forums/showthread.php?t=148587
            http://www.photomalaysia.com/forums/...d.php?t=150524

            ~tq very much.... got a clear idea... tq~

            Comment


            • #7
              Re: nikon @ canon???

              Canon vs. Nikon - which one? It's a common question that comes up when consumers are comparing digital SLR cameras.
              These two companies were the first to make the leap from film to digital, and their initial presence in the market make them the dominant players.
              Today Canon and Nikon constantly battle for the top spot in the SLR market, while Olympus, Pentax and Sony duke it out for a position in third.
              If you pay attention to the digital SLR press releases, you'll quickly see a pattern: when either Canon or Nikon announce a new camera designed to capture some niche aspect of the market, the opposing company also announces a camera that is competitive.

              Comment


              • #8
                Re: nikon @ canon???

                disebabkan anda baru nak belajar, saya cadangkan dslr entry level seperti nikon D3100. kerana kelebihannya ada Help menu pada kamera. sangat berguna bila anda perlukan guidance on the spot. sebab kebiasaan orang memang tak suka membaca @ membawa buku manual mcm saya. hehe..

                tapi jika anda bermaksud mana yg lebih hebat antara nikon atau canon, maaf.. saya memang tiada jawapan itu.
                just began chapter 1.

                Comment


                • #9
                  Re: nikon @ canon???

                  Boleh p kedai then try to hold.. Which one is comfort in your hand.. Thats more important..
                  Coz one day,you will bring it all day long.. That is only my suggestion.. People always have two choice..
                  Make sure to pick the right,not after bought,"Alamak,yang tu best lagi laa. " .
                  Good luck for your pick.
                  Last edited by Doug; 15-01-2011, 01:48 PM.
                  Eyes>Brain>Finger>Image

                  Comment


                  • #10
                    Re: nikon @ canon???

                    Elo beb.. baru belajar.. beberapa soalan cepumas untuk you?

                    1- you nak yg senang nak guna ke susah?
                    Jawapan.. Kalau nak yg senang, beli camera biasa yg tekan dan tangkap.. tapi quality picture baguih.. boleh try Sony Nex3 atau Nex5 dengan 18-55 lens.. kecik pun kecik senang untuk Beb ..

                    2- tangkap suka2 atau hobi..? Ada duit lebih nak perabis?
                    - Kalau nak suka2, tak payah bazir duit, satgi berhutang susah.. baik simpan duit untuk buat facial ka.. beli tudung wardina ka... kalau ada lebih tu boleh le try beli nikon d3100 atau canon d1000 entry level.. slow2 belajar lepas tu jadi mahir macam maheer zain.. upgrade .. satgi duk jual beli susah.. time takdak duit jual.. time teliur beli pulak.. rugi banyak nanti.. yg untung canon atau nikon.. hehehe.

                    3- plan2 nak beli camera ni nak tangkap apa? tangkap katak bawah tempurung ke tangkap katak pisang atas pokok?
                    - Kalau katak pisang atas pokok, boleh beli dlsr camera dengan lens biasa saja aperture 3.5 to 5.6.. murah pun murah.. Kalau nak tangkap katak bawah tempurung.. kat indoor lah tu.. kena beli lens aperture 2.8 ka.. 2.0 ke.. 1.8 ke.. semakin kecik number aperture tu.. semakin mahal erga lens tu.. mahal sehingga menjilat jari.. boleh cecah belas2 ribu.. tapi ambik jenis canon 501.8 atau nikkon 501.8 tak silap saya dalam Rm400 je elbih kureng le.. tapi prime lens takleh adjust2 fokus..

                    4. Kalau tak faham apa2 saya kata kat atas ni.. pi cruising dulu le adik beb.. buat research dulu.. belajar term2 photography dulu.. biar maheer zain.. baru masuk balik bertanya..

                    Comment


                    • #11
                      Re: nikon @ canon???

                      Here we go again...'search' rather post new thread
                      www.flickr.com/photos/shahrulfarhan_photoscape/

                      Comment


                      • #12
                        Re: nikon @ canon???

                        Its ok.. we guide them through.. maybe they are new even to Photomalaysia

                        Comment


                        • #13
                          Re: nikon @ canon???

                          Both are good camera..Find with you fit the most..give it a try first before decide to buy.
                          http://www.flickr.com/photos/mdfadhlan/

                          Comment


                          • #14
                            Re: nikon @ canon???

                            Nih memang soklan formal maner2 beginner atau yg baru nak cebur dalam bidang fotografi...so nasihat yg selalu saya bg pada mereka bertanyakan soklan neh senang jer...dua2 jenama baguih...tak der masalah unt 1st camera dslr anda...cuma 1 jer tgk kawan2 sekeliling...kalu rmai menggunakan canon beli canon klu ramai menggunakan nikon beli nikon...sbb aper saya ckap mcm neh..sbb nnt senang nak pinjam lens diorg..boleh rase semua lens yg anda tak der..so lepas test dan puas hati msti nak beli tak payah nak test2 lens dah bole trus beli...lagi satu bila nak belajar senang sbb kwn2 gunakan system yg same tak der la pening kepala...so kpd beb jgn rsau pilih mane hati anda suka...tapi klu dah post kat thread canon neh...beli jer canon abeh citer...hehehe...

                            Comment


                            • #15
                              Re: nikon @ canon???

                              haha! famous question... but i would say go for CANON

                              Comment

                              Working...
                              X