google-site-verification: googleff3ef223fa187539.html Lens yang sesuai - PhotoMalaysia Community

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Lens yang sesuai

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Lens yang sesuai

    Saya masih baru dlm bidang kamera dan saya guna 350D, persoalan saya Lens apakah yg sesuai utk ambil gambar jauh,dekat dan majlis perkahwinan tanpa menukar pd lens lain. Hanya guna satu lens saja.

  • #2
    Re: Lens yang sesuai

    Originally posted by MADZIED
    Saya masih baru dlm bidang kamera dan saya guna 350D, persoalan saya Lens apakah yg sesuai utk ambil gambar jauh,dekat dan majlis perkahwinan tanpa menukar pd lens lain. Hanya guna satu lens saja.
    Saya tidaklah mahir dalam mengambil gambar dalam majlis perkahwinan. Namun pada pendapat saya, lensa yang sesuai dengan mutu yang baik adalah 17-55 F2.8. terdapat dari jenama asal canon, tamron dan sigma dengan perbedaan 1 mm zoom bukaan luas dan 5mm zoom penghujung.

    Comment


    • #3
      Re: Lens yang sesuai

      Originally posted by ikelah
      Saya tidaklah mahir dalam mengambil gambar dalam majlis perkahwinan. Namun pada pendapat saya, lensa yang sesuai dengan mutu yang baik adalah 17-55 F2.8. terdapat dari jenama asal canon, tamron dan sigma dengan perbedaan 1 mm zoom bukaan luas dan 5mm zoom penghujung.
      Ikelah, berapa harga pasaran bagi 17-55 F2.8?

      Comment


      • #4
        Re: Lens yang sesuai

        Hai.. untuk mengambil gambar semasa majlis perkahwinan, adalah disarankan anda menggunakan lensa yang mempunyai bukaan Aperture yang besar. Saya selalu menggunakan lensa 17-50mm 2.8 Tamron untuk majlis seperti itu.

        Lensa jenis ini boleh diperoleh pada harga lebih kurang Ringgit Malaysia 1500 / 1400. Kendatipun begitu, masih kedapatan lensa jenama lain yang boleh dicari seperti Canon atau Sigma. (maaf, saya tidak tahu tentang harga lensa yang lain)

        Comment


        • #5
          Re: Lens yang sesuai

          Originally posted by zephyr
          Ikelah, berapa harga pasaran bagi 17-55 F2.8?
          saya tidak tahu harga canon tetapi untuk tamron dari RM1400- RM1600.
          namun, kualiti lensa sigma dan tamron perlu berhati-hati apabila membelinya kerana kawalan kualiti nya tidak sebaik canon/nikon dsb. ia perlu diji ketajaman dan kemantapan fokusnya sewaktu membeli. jika anda mendapat lensa yang kurang baik baik, anda perlu membawa kepada ejen tesebut dan ini menyusahkan walaupun mereka akan membetulkannya.

          pilihan saya adalah tamron ia adalah dalam list 'next buy' saya.

          Comment


          • #6
            Re: Lens yang sesuai

            Terima Kasih atas pendapat dan cadangan kawan2 semua.Bagaimana pula dgn lens 18-200mm f3.5 tamron adakah ianya sesuai utk semua kegunaan.

            Comment


            • #7
              Re: Lens yang sesuai

              kalau nk buat gambo kawen, ako sarankan pakai aje 18-200. Kalau orang kata slow sebab start 3.5, ISO tinggi bleh compensate... lagipun, canon punye iso lagi clean dari nikon aper... ntuk gambo kawen, bukan la nk poster saiz pun...
              Kalau dengki sangat ngan noise, Noise Ninja ader... tak pun convert kepada BnW.

              17-55 2.8 lebih kepada job dimana sharpness pada tahap pixel penting...

              lagipun, stakat gambo sharp giler tapi print paling besar pun 8R, tak guner..... client tak tau perbezaannye pun....

              yang penting sekarang, ape keutamaan lens itu? guna untuk ape? adakah anda hendak pilih pendapat gearhead(onanist) atau practicality?

              Comment


              • #8
                Re: Lens yang sesuai

                Aku setuju dgn palie, sumbatkan aje 18-200, tak yah terkial2 tuka lens, mmg agak slow, bukan f2.8, pandai2 lar main kat ISO lbh2 lg bila ko belasah smpai 200mm, bukan apa takut blur sket sbb shake. Stakat amik gambo kawen tu kira oklah, bergantung pd budget ko jugak.

                Comment


                • #9
                  Re: Lens yang sesuai

                  satu cadangan yang amat bernas dari Encik Palie. Saya sokong pendapat tersebut seratus peratus.

                  Comment


                  • #10
                    Re: Lens yang sesuai

                    ya betul... bukaan aperature tak begitu besar pun tak apa, sebab anda menggunakan kamera Canon. Anda boleh naik kan ISO ke tahap yang lebih tinggi, tak perlu risau sangat tentang "noise". "noise lavel" kamera Canon lebih baik berbanding kebanyakan kamera lain. ( itu pun jika anda ingin kurangkan kesan gegaran pada gambar )...

                    Comment

                    Working...
                    X