Results 1 to 2 of 2

Thread: ADIGURU WAN MUSTAFA @ WAN SU

 1. #1
  Join Date
  Dec 2009
  Location
  gombak
  Posts
  1,356
  Thanks
  0
  Thanked 21 Times in 21 Posts

  ADIGURU WAN MUSTAFA @ WAN SU

  Advertise here
  photomalaysia@gmail.com

  Ukiran kayu merupakan satu lagi seni kraf warisan yang telah lama dihasilkan oleh masyarakat tempatan. Di antara pengukir terkenal dan disegani ialah Wan Mustafa Wan Su yang dilahirkan pada 5 Mei 1939. Beliau telah berkecimpung dalam bidang ukiran selam 39 tahun. Kemahiran asas mengukir diperolehi daripada ayahandanya Wan Su Wan Othman yang merupakan seorang pengukir tersohor negara dan juga Adiguru Kraf Ukiran Kayu.
  Beliau telah berjaya membuka galeri ukiran kayu yang dikenali sebagai Balai Seni Wan Mustafa Wan Su. Di sini beliau menyiapkan tempahan yang diterima dengan dibantu oleh 30 orang pengukir mahir dan separuh mahir. Balai Seni ini juga turut memberi peluang pekerjaan kepada anak-anak muda setempat.Wan Mustafa turut memberi bimbingan dan tunjuk ajar kepada pengukir muda yang berminat mendalami seni ukiran trradisional.
  Dewan Bahasa Dan Pustaka telah melantik beliau sebagai salah seorang daripada pengkaji istilah bahasa bagi bidang ukiran berdasarkan kemahiran dan kepakaran yang dimiliki oleh beliau.
  Penghayatan Wan Mustafa terhadap seni ukiran yang diwarisi sejak turun temurun dapat dilihat pada hasil kerjatangannya dan juga pemilihan pengukir-pengukir yang hendak bekerja dengannya. Calon memberi keutamaan dan hanya memilih pengukir yang tidak pernah bekerja dengan mana-mana pengukir lain. Bagi calon nilai dan kualiti hasil kerja terletak pada kesempurnaan sesebuah ukiran. Beliau akan membaiki sendiri setiap ukiran yang dihasilkan sehingga merasa puas hati dan barulah ianya diserahkan kepada pelanggan yang menempah.
  Bagi menghargai usaha dan kegigihan beliau dalam bidang ukiran yang menjadi kebanggaan negara ini, pada tahun 2007 beliau telah dilantik sebagai Adiguru Kraf Ukiran Kayu Tradisional oleh Kraftangan Malaysia


  EN WAN MUSTAFA

  IMG_0149 1000.jpg

 2. #2
  Join Date
  Aug 2008
  Location
  Klang Valley
  Posts
  3,981
  Thanks
  2
  Thanked 7 Times in 7 Posts

  Re: ADIGURU WAN MUSTAFA @ WAN SU

  man from my hometown...

  TQ
  www.flickr.com/asmawiyusof

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •